စားသောက်ရန် အစားအစာများ
(၄) အာပေါဓာတ်ကြိုက်စာ
အေးချို အရသာရှိသော အစားအစာများ၊ ကန်စွန်းရွက်၊ သခွါးသီး၊ ခဝဲသီး၊ သပွတ်သီး၊ ဟင်းနုနယ်၊ ပြည်ပန်းညို၊ မှိုနတို၊ ထန်းရည်ချို၊ ရုံးပတီသီး၊ ပီလောရွက်၊ ဒန့်ကျွဲရွက်၊ ဖရဲသီး၊ ငှက်ပျောသီး၊ သဖန်းသီး၊ သလဲသီး၊ စွန်ပလွံသီး၊ မာလကာသီး၊ ပိန္နဲသီး၊ ဓနိရည်၊ အုန်းရည်၊ ကြံရည်
(၅) ဝါယောဓာတ်ကြိုက်စာ
အခါးအရသာရှိသော အစားအစာများ၊ တမာရွက်၊ ခွေးတောက်ရွက်၊ ကန့်ကလာရွက်၊ ကြောင်လျှာသီး၊ လက်ဖက်၊ ဒန့်သလွန်သီး/ရွက်၊ ကင်းပုံ၊ ငှက်ပျောဖူး၊ ကညွတ်၊ သင်္ဘောရွက်၊ သခွပ်၊ သနပ်ရွက်၊ ခရမ်းကစော့သီး
(၆) အာဟာရဓာတ်ကြိုက်စာ
အငန်အရသာရှိသော အစားအစာများ၊ သရက်သီး၊ သင်္ဘောသီးမှည့်၊ ပျားရည်၊ ငံပြာရည်၊ ငါးပုပ်ပြား၊ ငါးရံ့ခြောက်၊ ဆူးပုပ်၊ ကျောက်ဖရုံသီး၊ ရွှေဖရုံသီး၊ ပဲမျိုးစုံ၊ အုန်းသီးခြောက်ရည်၊ စွံပလွန်၊ သကြား၊ ထန်းလျက်၊ ပိန်းဥ၊ မျောက်ဥ၊ မာလကာ
(၇) ပထဝီဓာတ်ကြိုက်စာ
ချိုဆိမ့်အရသာရှိသော အစားအစာများ၊ အမဲသား၊ ဆိတ်သား၊ ဆတ်သား၊ ကြက်သား၊ ဘဲသား၊ ဝက်သား၊ ယုန်သား၊ ပုစွန်ထုပ်၊ ငါးစင်ရိုင်း၊ ငါးသိုင်း၊ ငါးပတ်၊ ငါးသလောက်၊ ငါးသလဲထိုး၊ ငါးဖောင်ရိုး၊ ငါးပြေမ၊ ငါးရံ့၊ ငါးခူ
ရှောင်ကြဉ်ရန် အစားအစာများ
(၁) အာကာသဓာတ်ကြိုက်စာ
ချွေးထွက်စေသော၊ ဆူးရှိသော အသီးအနှံနှင့် ဟင်းသီးဟင်းရွက်များ၊ ပြင်းထန်စူးရှသည့် အနံ့ရှိသော စားသောက်ဖွယ်ရာများ၊ အရောင်အဆင်းပြောက်ကြားရှိသော အသီးအနှံနှင့် အသား၊ ငါးများ
(၂) သည်းခြေဓာတ်ကြိုက်စာ
ချိုချဉ်ဖန် အရသာရှိသော အစားအစာများ၊ ချဉ်ပေါင်၊ ကင်ပွန်းရွက်၊ နာနတ်သီး၊ ဆီးသီး၊ ဆီးဖြူသီး၊ ကျွဲကောသီး၊ ကမ္ဗလာသီး၊ လိမ္မော်သီး၊ ဆီးယို၊ ရှောက်ချိုသီး၊ သံပရာသီး၊ မန်ကျည်းဖျော်ရည်
(၃) တေဇောဓာတ်ကြိုက်စာ
ပူစပ်ချဉ် အရသာရှိသော အစားအစာများ၊ သံပရာသီး၊ ရှောက်သီး၊ မရမ်းသီး၊ မန်ကျည်းသီး၊ စောင်းလျားသီး၊ မျှစ်ချဉ်၊ ပုစွန်ချဉ်၊ မုန်လာချဉ်၊ ပဲတီချဉ်၊ ပင်စိမ်း၊ ကြက်သွန်ဖြူ၊ ဥသျှစ်ရွက်၊ ပဒဲကော၊ ငရုတ်ကောင်း
အထက်တွင်ဖော်ပြထားသည့် ရှောင်ကြဉ်ရန်၊ စားသောက်ရန် အစားအစာများသည် လုံးဝရှောင်ကြဉ်ရန်၊ လုံးဝစားသောက်ရန်ဟူ၍ ဆိုလိုခြင်းမဟုတ်ဘဲ လိုက်နာခဲ့ပါက ကျန်းမာရေးအတွက် ပိုမိုကောင်းမွန်သည်ဟု မှတ်ယူရပေမည်။ ရက်အပိုင်းအခြားအလိုက် ရှောင်ကြဉ်ရန် သတ်မှတ်ထားသော အစားအစာများကို ပိုမိုစားသုံးခဲ့ပါက ကျန်းမာရေး ပြဿနာများ ကြုံတွေ့နိုင်ပြီး စားသုံးရန်ဖော်ပြထားသည့် အစားအသောက်များကို ဂရုပြု စားသုံးခဲ့ပါက ကျန်းမာရေးအတွက် ပိုမိုအထောက်အကူပြုမည်ဖြစ်ပါသည်။ နေ့ရက်တိုင်းတွင် ရှောင်ကြဉ်သင့်သည့် အစားအစာမှာ အာကာသဓာတ်စာဖြစ်ပါသည်။ စူးရှမွှန်သော၊ အနံ့ပြင်းသော၊ အပူ/အစပ်များလွန်းသော အစားအစာများကို အလွန်အကျွံစားသုံးခြင်းကို ရှောင်ကြဉ်ရမည့်သဘော ဖြစ်ပါသည်။ မြန်မာ့တိုင်းရင်းဆေးပညာ ဓာတ်စာများကိုမှီဝဲကာ ပြည်သူအများ ကျန်းမာကြပါစေကြောင်း မေတ္တာပို့သအပ်ပါသည်။